7 orsaker till dålig andedräkt

1. Oregelbundna tandborstningsvanor

Även om vi sedan barnsben fått veta att vi ska borsta tänderna både morgon och kväll så är det fler människor än man kan tro som struntar i att borsta tänderna innan de går och lägger sig på kvällen. Det är också vanligt att man inte borstar tänderna tillräckligt länge och därmed inte hinner rengöra alla tänder. Om du är noga med din tandvård genom att borsta tänderna med tandborste och tandkräm i minst två minuter både morgon och kväll och dessutom komplettera rengöringen genom att regelbundet använda tandtråd så har du gjort en stor insats för att förebygga dålig andedräkt.


Ta sönder cigaretter  2. Rökning påverkar andedräkten

2. Alla har vi väl varit med om att befinna oss nära en rökare som precis har tagit ett bloss. Att rökning påverkar andedräkten är knappast någon nyhet, däremot visste du kanske inte att rökning har en negativ effekt på hela din munhälsa, inklusive tandköttet. Rökning kan bidra till att öka risken för muntorrhet och tandköttsproblem, vilket i sin tur kan öka risken för problem med dålig andedräkt. Om du är rädd om dina tänder och månar om att ha en fräsch andedräkt har du med andra ord många goda skäl att fimpa för gott.


3. Muntorrhet kan ge dig dålig andedräkt

Saliven fyller en nyckelfunktion i våra munnar, inte minst eftersom den renar din mun från matrester och bakterier. Saliven bildar även till att förebygga plackbildning på tänderna. Personer som har problem med muntorrhet förlorar eller minskar effekten av flera av salivens positiva effekter, vilket även kan ge dålig andedräkt. Den som drabbats av muntorrhet gör därför klokt i att söka professionell hjälp för sina besvär hos en tandhygienist eller tandläkare.


 

ande4. Halsbränna kan försämra din andedräkt

4. Personer som har problem med halsbränna får ofta också dålig andedräkt. Halsbränna är en relativt vanlig åkomma och om magsyran kommer upp i munnen när du exempelvis sover så kan det skada emaljen. Personer med halsbränna kan prova att exempelvis undvika stark och kryddig mat samt att gå ner i vikt vid behov.


 

5. Plackbildning kan generera dålig andedräkt

När tänderna inte rengörs ordentligt kan plack bildas på emaljen. Om du är osäker på vad som orsakar din dåliga andedräkt kan du söka dig till din tandläkare, som kan hjälpa dig att reda ut orsaken till och dessutom behandla problemen. Tandläkaren eller tandhygienisten kan exempelvis ge dig användbara tips och råd som underlättar din dagliga munhygien, avlägsna bakteriebeläggningar på tungan eller skrapa bort plackbeläggningar från tänderna.


 

6. Tandlossning kan ge dålig andedräkt

Om du drabbats av tandlossning kan du även lida av dålig andedräkt. Tandlossningen kan nämligen förstärka eller framkalla dålig andedräkt.


 

tand7. Slarv med tandtråden kan försämra andedräkten

Att borsta tänderna morgon och kväll är inte särskilt svårt att komma ihåg. Att använda tandtråd regelbundet är däremot lätt att glömma. När matrester och bakterier fastnar mellan tänderna är det lätt hänt att det påverkar andedräkten i negativ riktning. Se därför till att göra tandtrådsanvändning till en självklar del av din munhygienrutin.


 

Vi är din tandläkare i Södertälje. Du kan komma till oss för tandhygien och tandvård genom att ringa oss på 08-684 419 72 eller lämna dina kontaktuppgifter i formuläret så hör en av våra medarbetare av sig till dig alldeles strax.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande